Monday, January 30, 2012

Brume i shkrifet

Brumi i shkrifeteshte nje nga pregatitjet baze me te njohura dhe me te perdorura, fale realizimit te lehte dhe te shpejte. Eshte shume i perdorur ne pasticeri per te pregatitur krostatat me fruta te ndryshme, megjithate duhet patur pak kujdes ne pregatitjen e tij ne menyre qe te dali sa me kompakt dhe te jete relativisht i lehte per tu punuar.
Perberesit per rreth 1.1kg brum te shkrifet
  • 500gr miell
  • 250gr gjalp i ftohte i prere ne copa te vogla
  • 4 te verdha vezesh
  • 1 bustine vanilje (ose lekuren e grire te nje limoni)
  • 200gr sheqer pluhur
Per te pregatitur brumin e shkrifet, vendosim miellin, pak kripe dhe gjalpin e sapo nxjerre nga frigorifere (pra akoma te ftohte),ne nje mikser per “t’i grire” te gjithe perberesit bashke derisa te copetohen imtesishte.
Masen e mesiperme e vendosim ne tavolinen e punes, hapim nje grope ne mes ne te cilen hedhim te verdhat e vezeve, sheqerin pluhur, vaniljen ose lekuren e limonit te grire dhe i bashkojme te gjitha shpejt derisa te formojme nje brum kompakt dhe mjafueshmerisht elastik.
Formojme me brumin nje top te madh, e mbulojme me leter transparente dhe e vendosim ne frigorifere per te pakten gjysme ore. Pasi te kaloj kjo kohe, brumi i shkrifet do jete gati per t’u perdorur ne receta te ndryshme.
*Keshille: Per nje brum te shkrifet akoma me te mire, mund te perdorim miellin pa glutene i cili e ben perberjen me elastike dhe nuk lejon qe ai te therrmohet gjate punimit. Por edhe nese kjo e fundit ndodh, mjafton ti shtojme brumit pak uje te ftohte osegjysme te bardhe veze per ta bere me kompakt.

No comments:

Post a Comment